Graffiti legal


Cati dintre voi nu ati vrut macar o data sa va "semnati" cu spray-ul cu vopsea pe masina vecinului, zidul blocului, usa metroului, trenului etc? Daca esti genul rebel si vrei sa incerci sa faci graffiti, dar nu ai curajul necesar, atunci Getting up e de tine.
Marc Ecko's Getting Up: Contents under pressure este un joc lansat de Atari si *ecko unltd. (linie de imbracaminte creata de Marc Ecko pentru pasionatii de hip-hop) in 2006. Jocul se gaseste pe PlayStation 2 si pe PC (si din cate am inteles si pe Xbox si mobil) si prezinta un viitor destul de sumbru in care artistii graffiti sunt vanati si executati de catre niste trupe speciale numite CCK (Civil Conduct Keepers).
Povestea pare simpla la inceput, dar pe parcurs apar tot felul de situatii neasteptate iar lucrurile iau o intorsatura ciudata. Personajul principal, Coltrane "Trane" Crowley, e un tip pe la vreo 18-20 ani pe care nu ai cum sa nu il placi. Tipul e un "toy", adica un neinitiat in ceea ce priveste lumea graffiti si vrea sa ajunga "all city king", adica sa fie cunoscut de toata lumea. Trane e un orfan crescut in New Radius de catre bunica sa care ii povesteste de vremurile in care "writer"-ii (persoanele care fac graffiti) nu erau ucise si vanate ca animalele, trezindu-i protagonistului setea de a se face cunoscut prin intermediul acestei arte.
Pe langa CCK, Trane isi mai gaseste dusmani in VaNR (Vandals of New Radius), un "crew" (echipa) care il ataca si ii fura primele spray-uri. Pe parcurs, Trane isi face prieteni in "crew"-ul mentionat mai devreme, pe langa faptul ca se intalneste cu unele legende ale lumii graffiti (T-Kid 170, Smith, Futura, Cope2, Seen si Obey), isi intemeiaza propriul "crew" si afla cateva secrete legate de primarul corupt, Miguel Sung.
Legat de partea vizuala, nu pot spune ca e grozava dar nici nu pot sa zic ca sufera de vreo problema anume. Culorile se vad cum trebuie, obiectele sunt la locul lor, nu dispar sau apar din senin, iar scenele cinematice sunt chiar bine realizate.
Daca e sa ma refer la coloana sonora, numai de bine. Din punctul asta de vedere, jocul e o imbinare aproape perfecta intre vechi si nou. Nume precum Notorious B.I.G., Mobb Deep, Talib Kweli, Rakim, Fort Minor, Nina Simone si multe altele isi fac aparitia, iar melodiile se potrivesc de minune cu scenele din joc.
Gameplay-ul e simplu si usor de inteles, nu reactioneaza aiurea sau mai stiu eu ce. Cu un buton dai cu pumnul, altul il folosesti pentru a lovi cu piciorul, iar altul pentru a decora peretii cu diversele desene obtinute de-a lungul jocului. Singura parte enervanta e ca din cand in cand se opreste sunetul pentru cateva secunde dupa executarea unei anumite miscari.
Vocile folosite pentru joc sunt ale unor vedete destul de celebre. Mentionez cateva: rapper-ul Talib Kweli da glas personajului principal, Rosario Dawson este vocea Tinei din VaNR, Charlie Murphy il interpreteaza pe White Mike, Brittany Murphy (R.I.P.) este Karen Light, reporterita de succes, Adam West este comisarul Hunt, seful CCK. Printre altii, isi fac aparitia Andy Dick, George Hamilton, P. Diddy, RZA.
Per total, jocul merita nota 9/10. Trane este genul de om care lupta indiferent de sansele pe care le are, un optimist innascut care nu renunta niciodata. E genul de om cu care ne putem identifica toti, macar o singura data in viata.

Comentarii

RaDu` a spus…
Ma dezamagesti Ov`...poti mult mai mult decat niste recenzii...

Postări populare